11 June 2010

Tip Cepatkan Nyahbeku

Bab nak memasak ni memang leceh kalau nak kena tunggu ayam , ikan , udang atau bahan mentah yang disejuk beku untuk cair ais yang melekat padanya. Bila ais dah cair..keterujaan nak memasak pun pudar..mahu tak pudar kalau menunggu hampir 2 -3 jam.Kalau direndam dengan air panas hilang pula zatnya. Ayam atau ikan pun dah lembik malahan masih melekat lagi antara satu potongan dengan yang lain.
Oleh itu apa yang kulakukan ialah selepas mencuci ayam atau ikan (sebaik-baiknya lepas dibeli), letakkan ketul ayam itu berlapis-lapis dengan dilapisi plastik..guna je plastik yang bungkus ayam tu. Bila lapiskan dengan plastik, ais yang melekat senang tertanggal..So isi ayam atau bahan mentah tu tak le lembik.Masa yang diperlukan untuk ais cair pun tak lama.

ketul ayam yang dilapisi plastik antara satu sama lain.
Cara ni ku gunakan untuk semua bahan mentah seperti hirisan daging,ayam, ikan, sotong dan udang. Cubalah...mudahan membantu anda.

No comments: